Middeltjes tegen een ontsporende vergadering

Sommige medewerkers houden ervan om tijdens een vergadering discussies aan te wakkeren, terwijl anderen wat op hun laptop tokkelen of met hun buurvrouw kletsen. Hoe houdt u iedereen bij de les?

Schep vooraf duidelijkheid over het doel van ieders aanwezigheid. Stuur enkele dagen op voorhand de agenda van de meeting en vermeld duidelijk ieders rol in de bespreking.
Geef onaandachtige luisteraars het woord. Als er te veel rumoer is, legt u de vergadering even stil. U vraagt bijvoorbeeld dat alle gsm's worden uitgeschakeld. Mobiliseer de dromers en onruststokers door hun mening te vragen: "Wat vind jij ervan?", "Wat zou jij in zijn plaats doen?"
Maak korte metten met tegenstanders. Geef het woord aan uw tegenstander en vraag of hij zijn standpunt kort kan uitleggen. Wat is de oorzaak van zijn slechte humeur? Wat stoort hem? Als zijn bezwaren weerklank vinden, kunt u anderen het woord geven en een dialoog beginnen. Staat uw tegenstrever alleen, zeg dan dat u hem er later alleen over zult spreken.
Leidt de aandacht van ruziemakers af. Als twee deelnemers onderling ruzie maken, mag u geen partij kiezen. Breng het gesprek op concreet terrein om de gemoederen te bedaren. Lukt dat niet, dan beëindigt u de vergadering. Vermoed u op voorhand al een conflict, dan moet u die zaak in een eerder gesprek behandelen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat doe je met een onwillige medewerker?

Een betere werkorganisatie in vier stappen

Tips voor een goede vergadering