Van Stresskip naar Kraanvogel

Van Stresskip naar Kraanvogel

Onder de stapels documenten is nog net je bureau zichtbaar. Je mailbox loopt over. Je bent altijd druk, druk, druk. Aan het eind van de dag vraag je je eigenlijk af wat je nu echt hebt gedaan. Je bent wel dapper begonnen takenlijstjes bij te houden om enig overzicht te krijgen. Met welke taak moet je evenwel beginnen? Het vergt zeker wat inspanningen, maar het is perfect mogelijk om te evolueren van een stresskip naar een Zen kraanvogel.

Wanneer een werknemer zich moeilijk kan aanpassen aan de vereisten die gekoppeld zijn aan de werkomgeving, zal die situatie heel vaak voor stress zorgen.
De drie belangrijkste stressfactoren zijn , in die volgorde:
- het werkritme en de hoeveelheid werk.
- de mentale druk (vb. hoog concentratieniveau)
- de werkorganisatie

Je moet je dus een methode eigen maken om effectiever en doelgerichter in het leven te staan.
Daarbij moet je in feite focussen op een tiental gewoontes. Zorg dat je altijd een notitieboekje bij je hebt. Gebruik hiervoor een echt klein boekje of je Smartphone of je iPad. Zodat alles wat in je opkomt (taken , ideeën, projecten) direct genoteerd kan worden en je dus niets meer kan vergeten.
Beslis snel over alles wat binnenkomt in je postvakjes (digitaal en fysiek) en stel dit niet uit.
Stel per dag en per week vast wat je meest belangrijke taken (MBT's) zijn. Handel elke dag, het liefst vroeg in de ochtend, 1 tot 3 MBT's af. Laat je niet afleiden bij het afhandelen van een taak en houd je bezig met één taak tegelijk. Leg eenvoudige lijstjes aan, eventueel voor verschillende contexten (werk, privé, te ontvangen, aan te schaffen). Hoe leuk nieuwe softwareprogramma's of gadgets ook zijn, hou het simpel. Geef alles zijn plaats, berg dingen meteen op waar ze horen. Controleer wekelijks je systeem en als je nog geen doelstellingen op papier hebt gezet, doe dit dan alsnog. Breng je doelen en taken terug tot de kern. Het is vaak onnodig om alle binnenkomende taken te vervullen. Bedenk routines - ze zullen structuur geven - en volg ze.
Zoek ten slotte ook bezigheden waar je hart sneller van gaat kloppen. Als je er in slaagt carrière te maken van je passie, dan zie je niet langer tegen je dagelijkse taken op en doe je wat je echt leuk vindt.
Om er zeker van te zijn dat je ook daadwerkelijk aan je werkmethode gaat sleutelen, maak je best een bescheiden start. Spreek met jezelf af dat je maximaal 5 minuten aan een bepaalde taak gaat werken. Je ziet er dan minder tegenop om te beginnen.

Denk ook aan wat het je oplevert (klanten, nieuwe kansen, waardering)

Als je niets kunt bedenken, vraag jezelf af of de taak de moeite waard is om te doen.      


Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat doe je met een onwillige medewerker?

Een betere werkorganisatie in vier stappen

Tips voor een goede vergadering