Tips tegen een opkomende herfstdip

Tips tegen een herfstdip

Bent u ook wel eens moe nu de dagen korter worden? Hebt u minder zin om aan de dag te beginnen? Misschien hebt u wel last van een opkomende herfstdip.

Licht is het sleutelwoord
Ons lichaam heeft daglicht nodig om cortisol aan te maken, het hormoon dat ons wakker, aandachtig en stressbestendig houdt. In de herfst daalt de hoeveelheid van dit broodnodige daglicht. Een wandelingetje in de buitenlucht tijdens je middagpauze bezorgt je voldoende daglicht om dit verlies te compenseren.

Kies voor typische winterkost
In de herfst ruilen we salades en fruit in voor wild en stoofpotten. Niet toevallig, want voldoende dierlijke proteïnen maken het ons makkelijker om voldoende cortisol te produceren. Stevige winterkost is dus nodig, ook bij het ontbijt.

De juiste slaaphygiëne
Verduister uw slaapkamer volledig. Zo wordt er 's nachts voldoende van het slaaphormoon melatonine aangemaakt. Dit zorgt voor de nodige cortisolproductie gedurende de dag. Voor een goede nachtrust eet of drinkt u beter niets de laatste twee uur voor u naar bed gaat. Anders zet u het spijsverteringsstelsel aan het werk, waarvoor u energie nodig hebt. Slapen dient om te recupereren en niet om voeding te verteren. Ga in de winter steeds slapen om 22.00 à 22.30 uur en zorg voor acht uur slaap.

Weg met energievreters
De geraffineerde suikers in koekjes, snoep, frisdranken en gebak zorgen maar heel even voor een energieboost, maar zullen u na een tijdje verder uitputten. Ook de cafeïne uit koffie, cola, thee en chocolade geeft slechts een kortstondige energieboost. Het zorgt voor de aanmaak van adrenaline, maar ook voor een energiedip achteraf.

Regelmaat in uw leven
Wie zijn energieniveau op peil wil houden, moet ervoor zorgen dat zijn stofwisseling in evenwicht blijft. Dat evenwicht raakt onder meer verstoord als u onregelmatig eet en slaapt. Zorg dus voor voldoende regelmaat in uw leven.

Beweeg u fit
Recreatief sporten zonder prestatiedrang maakt in de hersenen een aantal endorfines vrij die heilzaam zijn voor lichaam en geest. Het werkt ontspannend en geeft u een energieboost. Sporten tot aan de rand van de uitputting daarentegen is negatief. Ook mediterend bewegen (tai chi, yoga) geeft energie.


Bron:gezondheidsnet.be

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat doe je met een onwillige medewerker?

Een betere werkorganisatie in vier stappen

Tips voor een goede vergadering