Waarom 'georganiseerd raken' vaak niet werkt

Waarom 'georganiseerd raken' vaak niet werkt

Veel mensen zijn allergisch voor 'georganiseerd raken' omdat ze slechte ervaringen hebben met todolijstjes, schrijft David Allen, specialist in organisatorische effeciëntie. De oplossing is een werkstroom met vijf fases.

1. Verzamelen. Verzamel alles wat u bezighoudt, van groot tot klein, in uw inbakje, e-mail, notitieblokken enz. Zo krijgt u alles uit uw kortetermijngeheugen. Gebruik zo weinig mogelijk vergaarbakken en neem ze regelmatig door.
2. Verwerken. Beslis voor elk item in uw inbakjes of er een vervolgactie nodig is. Als er geen actie nodig is, zijn er twee opties: u stopt dit punt in uw vervaldagsysteem voor latere actie of u bergt het op in uw archief. Als er wel actie nodig is, beslis dan wat die is en voer het uit (acties van minder dan twee minuten), delegeer ze of schuif ze door. Als een actie niet volstaat, maakt u van dit item een project.
3. Organiseren. Groepeer de resultaten van de inputverwerking in onderhoudscategorieën. De vier voornaamste zijn 'projecten' (die u zeker wilt afronden), 'agenda' (tijdsgebonden acties), 'volgende acties' en 'wachten op' (projecten en acties van anderen). U kunt hier andere categorieën aan toevoegen (boodschappenlijst, bellijst?).
4. Onderhoud. Herzie de agenda en actielijsten elk dag. Voer een wekelijks onderhoud uit om deze lijsten actief en functioneel te houden.
5. Doen. Maak keuzes over uw acties op basis van wat u kunt doen (situaties), hoeveel tijd u hebt, hoeveel energie u hebt en vervolgens op basis van uw prioriteiten. Garandeer de beste intuïtieve keuzes door voortdurende, regelmatige aandacht voor prioriteiten: hoeveel is het me waard als ik nu x doe in plaats van y?

Bron: David Allen, 'Ready for Anything. 52 principes voor een productiever leven', Sdu Uitgevers, Den Haag, 2009

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat doe je met een onwillige medewerker?

Een betere werkorganisatie in vier stappen

Tips voor een goede vergadering